• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 19 °C
  • Manisa 18 °C
  • Denizli 15 °C
  • Antalya 15 °C

Türkiye yılda 105 bin ton bal üretimiyle dünyada ikinci sırada

Türkiye yılda 105 bin ton bal üretimiyle dünyada ikinci sırada
TÜRKİYE YILDA 105 BİN TON BAL ÜRETİMİYLE DÜNYADA İKİNCİ SIRADA

Türkiye hem kovan sayısı hem de bal üretim miktarı açısından dünyanın en önemli oyuncularının başında geliyor. Dünyada bal üretiminde Çin’den sonra ikinci sırada yer alan Türkiye’de TÜİK verilerine göre yılda 105 bin ton bal üretilirken 8 milyona yakın kovan ve 84 bin kayıtlı arıcı bulunuyor.

Türkiye bal üretim miktarı ve farklı lezzetlerdeki bal çeşitliği ile dünyada önemli bir yere sahip. Bal üretiminde dünyada Çin’den sonra ikinci sırada yer alan Türkiye, sadece üretim miktarı olarak değil ballarının lezzetiyle de dikkat çekiyor. Bu lezzeti sağlayan en önemli etken ise farklı bitki örtülerine sahip olunması ve endemik bitkilerin çeşitliliği. Farklı çeşitlerde balların üretilmesinde önemli rol oynayan bu bitki türlerinin 3 bini sadece Türkiye’de yetişiyor.

EN ÇOK BAL ÜRETİLEN İLLER DEĞİŞMEDİ

Gezici arıcılığın yapıldığı ülkemizde bitki örtüsünün çeşitliliği sayesinde neredeyse bütün illerde arıcılık yapılabiliyor. TÜİK verilerine göre 2016 yılında Türkiye’de en çok bal üretilen illerin sıralaması değişmedi. Rapora göre Türkiye’de en çok bal üretilen iller arasında Muğla birinci sırada, Ordu ikinci sırada, Adana da üçüncü sırada yer alıyor. 2016 yılında 105 bin ton bal üretimi gerçekleştirilen ülkemizin kovan sayısı ise 7 milyon 900 bin 260 olarak açıklandı.

ADANA’DA KOZAN İLÇESİ İLK SIRADA

Adana’nın ve özellikle de Anavarza Bal’ın doğduğu Kozan ilçesinin arıcılık için öneminin altını çizen Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen şunları söyledi. “Muğla ve Ordu ile birlikte Adana, Türkiye’nin arıcılıkta en önemli illerinin başında geliyor. Adana’da 474 bin 919 kovan bulunuyor ve yılda 9 bin 476 ton bal üretimi gerçekleşiyor. Arıcılık için bu kadar önemli olan Adana’nın ilçeleri arasında ise yıllık 4 bin 450 ton bal üretimi ile Kozan ilk sırada yer alıyor.”

Türkiye’de üretilen balın lezzet olarak da artıları olduğuna değinen Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen; “Türkiye toplam bal üretimi ve arı kolonisi sayısı bakımından arıcılık yapan ülkeler arasında dünyada önemli bir yere sahip. Doğal bitki örtüsü bakımından çok zenginiz. Bu da farklı lezzetlerde ballar üretmemize imkan sağlıyor. Narenciye, pamuk, ay çiçeği, keven-kekik, keçiboynuzu, çam, kestane, ıhlamur ürettiğimiz bal çeşitlerinden sadece birkaçı. Özellikle üretilen balların çeşitliliği hem lezzet hem de diğer ülkelerde bulunmaması bakımından büyük önem taşıyor. Türkiye şu anda bal üretiminde Çin’den sonra ikinci sırada yer alıyor. Ancak bal üretiminin yanında propolis, balmumu, arı sütü gibi doğallığı ve sağlığı bilimsel olarak kanıtlanmış katma değerli ürünleri de üretebilir ve ihraç edebilirsek bal sektöründe dünya lideri olabiliriz” dedi.

ANAVARZA BAL ???

1979 yılında Süleyman Sezen'in kurduğu Sezen Gıda Ltd. Şti. 1995 yılında Anavarza Bal markasıyla bal sektörüne giriş yaptı. Adana'nın Kozan ilçesinde kurulan şirket, ismini bölgenin sembolü Anavarza Antik Kenti'nden alıyor. 450 m2’lik alana kurulan üretim tesisleri, bugün 13.200 m2’ye ulaştı ve Kozan'da istihdam sağlamaya devam ediyor. Aralıksız yapılan AR-GE çalışmaları ve üniversite iş birlikleri Anavarza Bal'ı sektörde yeniliklerin öncüsü olan bir marka haline getiriyor. Amerika'da ve Avrupa'da yıllardır tüketilen Krem Bal'ın bundan böyle Türkiye'de de üretilmesi, bu çalışmaların kıymetli sonuçlarından biri. Ayrıca seçkin gıda markalarına verilen "BRC Global Standart - Grand: A" gibi sertifikalar, titiz çalışmaların bir başka getirisi. Anavarza Bal; Süleyman Sezen'in açtığı yoldan, yine kendisinin önderliğinde, Can Sezen'in yönetiminde en iyi bildiği işi yapmaya devam ediyor.

Aliağa / ALİAĞA HABER / Yeni Vizyon Gazetesi / İzmir 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.