İEF, ÜLKEMİZ, BÖLGEMİZ, KENTİMİZ VE SANAYİCİMİZ İÇİN ÖNEMLİ FIRSATLAR SUNUYOR
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), 85. İzmir Enternasyonal Fuarı katılımcısı ülke heyetlerini ağırladı. Sri Lanka, Irak, Rwanda, Kosova, Sudan, Malezya, Gambiya ve KKTC’ den gelen Bakan, Büyükelçi ve üst düzey yöneticilerden oluşan heyet ziyaretlerinde Türkiye, Ege Bölgesi ve İzmir ile ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi konuları ele alındı.
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir’in bir fuarlar ve kongreler kenti olarak çağdaş ve modern Cumhuriyet’imizin uluslararası arenadaki simgesi olma misyonunu 85 yıldır gururla sürdürdüğüne dikkat çekti. Yorgancılar, “Oldukça tehlikeli ve kanlı bir oyun ile karşı karşıya kaldığımız 15 Temmuz gecesini geride bırakalı bir ayı geçti. Tarihe tanıklık ettiğimiz bu menfur olayda; başta Sn. Cumhurbaşkanımız ve Hükümetimiz olmak üzere, liderlerimizin dik duruşu, polisimizin mücadelesi, darbeye karşı duran askerlerimizin kararlı tutumu, sivil toplum kuruluşlarımızın, medyamızın darbe karşıtı yayınları, halkımızın darbe karşısında kudretli Türk milletine yakışır şekildeki direnci ile kazanan Türkiye oldu. Ancak, gördüğümüz kadarıyla bu kanlı tuzaklar bitmedi ve bitirilmek de istenmiyor” diye konuştu.
Böylesi bir ortamda 1980’li yıllardan sonra kesintisiz dünyanın ilk 20 ekonomisinden biri olmayı başaran Türkiye’nin sahip olduğu jeopolitik konumu ile her daim küresel güçlerin odağında olduğunu ifade eden Yorgancılar, “Ülkemizin içinde bulunduğu süreç açısından Cumhuriyet’imizin kuruluş aşamasında, ekonomik büyüme ve kalkınma atağına geçilmesinde öncü bir örnek olan İEF, bugünde ülkemizin, kentimizin ekonomisine, tanıtımına katkı için iyi bir fırsattır. Heyetlerin gelişi kentimiz için, yarınlarımız için umut verici” dedi.
BAKAN JUAMİLİ: HEDEF 16 MİLYAR DOLAR
Irak Kalkınma Bakanı S. Al Juamili ziyarette, Irak ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkileri eski düzeyine getirmek istediklerini söyledi. Bakan Juamili “Irak ve Türkiye arasındaki ekonomik rakamları yukarı çekmeliyiz. Şu anda Türkiye’nin Irak’a 8-9 milyar dolar ihracatı var. Bu rakamı tekrar 15-16 milyar dolar seviyelerine çıkarabiliriz. Türk müteahhitler ve inşaat firmaları Irak’ın yeniden inşa edilmesinde önemli projelere imza atıyorlar. Stadyum, hastane ve önemli kamu binaları gibi önemli inşaat işlerini Türk firmaları gerçekleştiriyor. DAEŞ tehdidi iki ülke arasındaki ticari ilişkileri sekteye uğrattı. En kısa zamanda bu tehdidi ortadan kaldırarak ekonomik ve ticari ilişkilerimize ivme kazandırıp eski seviyelerine çekmeliyiz” dedi.
SRİ LANKA’DAN YATIRIM ÇAĞRISI
Sri Lanka Yatırım Ajansı Başkanı I. Malwatte ise ülkesinin gelişen bir pazar olduğunu söyledi. Özel sektörün yatırım yapmasını kolaylaştıracak düzenlemeler yaptıklarını anlatan Malwatte, Türk işadamlarını Sri Lanka’ya davet ettiklerini belirterek, yenilebilir enerji, hazır giyim, kauçuk, otomotiv yan sanayi ve turizm sektörlerinin işbirliği imkanı sunduğunu kaydetti.
FIRSATLARA ODAKLANALIM
Rwanda Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza de İzmir ve Ruanda arasındaki ticari fırsatlara dikkat çekmek istediğini söyledi. Büyükelçi Nkurunziza “Özellikle son 3-4 yıl içerisinde Türkiye ile Ruanda arasında ekonomik ve siyasi ilişkilerde büyük aşama kat edildi. İki ülke arasında ulaştırma, enerji, turizm, tarım, hayvancılık, askeri ve eğitim alanı başta olmak üzere pek çok alanda işbirliği yapmaya hazırız. İzmir’ deki sanayici ve işadamlarını Rwanda’ya yatırıma çağırıyorum” diye konuştu.
BÜYÜK PROJELERE DAVET
Kosova Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Avni Kastrati, ziyarette işbirliği ve yatırım fırsatlarından bahsetti. Kastrati, “İEF bizim için çok değerli. Böyle fuarlar Kosova’da stratejik yatırımların yapılması için çok önemli fırsatlar sunuyor. Kosova’da çok büyük projeler başlatıyoruz. İsteğimiz, bu projeler başta olmak üzere Türkiye’nin ülkemizdeki yatırımlarının artırarak devam etmesidir” dedi.
SUDAN’I KEŞFETME SIRASI SİZDE
Sudan Sanayi Bakanı Mohamed Yousif Ali de, Sudan’ın maden, mermer, yağlı tohumlar, tekstil ve özellikle pamuk üretiminde işbirliğine duyduğu ihtiyacı dile getirdi. Bakan Ali, “Bu sektörler başta olmak üzere yatırımcılarla işbirliğine hazırız. Çin ve Hindistan ülkemizi keşfetti v ebir çok yatırımlar gerçekleştiriyor. Sizleri de ülkemize yatırıma bekliyoruz” dedi. Malezya MATRADE ( Dış Tic. Geliştirme Kurumu) CEO'su Dato’ Dzulkıflı Mahmud yatırım ve ortak işbirliği imkanlarını yerinde görmek için İzmir’e geldiklerini belirtirken, “İEF’e 21 firma temsilcisi ile birlikte katıldık. Burada olmaktan ve konuğunuz olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz” dedi.
OSB DENEYİMİNİ PAYLAŞMANIZI İSTERİZ
Gambiya Ticaret Bakanı Abdoulie Jobe ise sanayi yatırımlarını özendirmek istediklerini belirterek, “Bu konuda organize sanayi bölgeleri güzel bir model oluşturuyor. Sizin bir çok OSB kurduğunu biliyoruz. Bu konudaki bilgi birikimi ve deneyimlerinizden istifade etmek bizleri ziyadesiyle memnun edecektir” diye konuştu.
YAVRU VATAN İLE YAPACAK ÇOK İŞ VAR
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’ da 85. İEF kapsamında EBSO’yu ziyaret eden konuklar arasında yer aldı. Bakan Atun, 41 yıldır aralıksız olarak İEF’e katıldıklarını, bir çok firmanın katılım konusunda çekince belirtmesine rağmen İEF’e katılma çağrısı yaptığını ve İzmir’de olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Bakan Atun, ada üzerindeki siyasi haklarından asla vazgeçmeyeceklerini ve Rumlarla olan ticari ilişkilerini geliştirmek istediklerini kaydetti. Atun, kapalı Maraş bölgesini anlaşma olması durumunda Güney Kıbrıs'a verilebileceğini bunun sonucunda da Kuzeydeki limanların ve hava alanının uluslararası uçuş ve ticarete açılabileceğini belirtti. Atun, Rumların Maraş'ı tekrar yapılandırması halinde, KKTC ekonomisine girdi sağlayacağını ifade etti. Öte yandan Bakan Atun, KKTC'ye güneş enerjisi ile ilgili yatırım talebini EBSO Başkanı Yorgancılar'a iletti. Yorgancılar da bu tip projelerin yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilmesi konusunda Yavru Vatan KKTC ile her türlü işbirliğine hazır olduklarını ifade etti.
/ EGE BASIN GRUBU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.