• BIST 9298.29
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Manisa 22 °C
  • Denizli 21 °C
  • Antalya 14 °C

Plastik poşet konusu gündeme oturdu.

Plastik poşet konusu gündeme oturdu.
Çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından gündeme getirilen plastik poşetlerin kullanımı ile ilgili iddialara bir açıklama da plastik sanayicilerinden geldi.

PAGDER: PLASTİK POŞETLERE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR GERÇEKLERİ YANSITMIYOR!

Çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından gündeme getirilen plastik poşetlerin kullanımı ile ilgili iddialara bir açıklama da plastik sanayicilerinden geldi. Plastik poşetlerin kullanımına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın somut olarak yasaklama veya ücretli olarak satışa zorunlu tutulacağına dair bir çalışması bulunmadığına değinilen açıklamada plastik poşetler yerine kullanılacak alternatif torbaların çok daha büyük çevre sorunlarına yol açacağına dikkat çekilirken doğru geri dönüşüm stratejisi çağrısı yapıldı.

Plastik taşıma torbalarının kağıt, bez, pamuklu gibi torbalara kıyasla çok daha düşük sera gazı emisyonu, üretimlerinde düşük su, enerji tüketimi ve hafiflikleri sayesinde lojistik operasyonlarında maliyet avantajı sağladığını açıklayan Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Başkanı Reha Gür, ülkemizde yürürlükte olan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’nin günün koşullarına ve Avrupa Birliği’nin beklediği kriterlere göre dönem dönem güncelleştirilmesi söz konusu olduğunu, ancak Bakanlığın plastik torbaları yasaklama veya ücretli satışa konu olmasına dair çalışması bulunmadığını belirtti.

Geleneksel plastik poşetlerin doğada yok olma süresine ilişkin farklı haber kaynaklarında farklı sürelerden bahsedilmesinin dahi konunun bilimsellikten uzak olduğunu ispat ettiğini belirten Reha Gür, “Plastik torbalar doğada ne 400 yılda ne de iddia edildiği gibi 1000 yılda yok olmaktadır. Uluslararası akredite laboratuvarlarda yapılan testlere göre içeriğinde katkı maddesi olmayan plastik poşetler doğada 8 – 10 yılda, biyo veya oxo-bozunur katkı maddeli plastik poşetler ise 1 – 2 yıl aralığında çözünmektedir” dedi.

GÜR: “GEREKSİZ POŞET TÜKETİMİNDEN KAÇINMALI”

Plastik poşetlerin amaçları dışında ve aşırı tüketiminin başta çevre olmak üzere hammaddede ithalat bağımlı olan ülkemizde ekonomik kayıplara da yol açtığını belirten PAGDER Başkanı Gür, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yaptığımız görüşmede Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’nin AB’ye uyum çalışmaları kapsamında gözden geçirilmesine yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü ancak yasaklama veya ücretli satışa ilişkin fiili bir aksiyonun söz konusu olmadığı tarafımıza iletildi. Yönetmelik taslağının Genel İlkeler bölümünde; -taşıma amacıyla kullanılan plastik poşetlerin kullanımının azaltılması esastır.- denilmektedir. Burada gerekli tedbirleri almakla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilendirilmekte, toptan ve/veya perakende olarak ambalajlı ürünlerin satışını yapan iki yüz metrekareden büyük kapalı alana sahip mağaza, market ve benzeri satış yerlerinin azaltma tedbirleri alması belirtilmektedir. 

AB’nin Ambalaj ve Ambalaj Atıklarına İlişkin 94/62/EC sayılı Direktifine göre belli mikron kalınlığındaki plastik poşetlerinin kullanımının azaltılmasının amaçlandığına değinen Gür, “Örneğin 15 mikronun altında olan poşetler hijyen malzemesi sayıldığından bu kapsam içine alınmamıştır. Ülkemiz için bu vadenin ne olacağı ise henüz belirsiz olup resmi bir açıklamada bulunulmamaktadır” dedi. 

Plastik sektörünün Avrupa’da inovasyon anlamında yatırım yapılan beş sektörden biri olduğunu söyleyen Gür, “Sürekli gelişimini sürdüren plastik sektörü ve plastik malzemelerin bu gelişmesi, dünyanın sürdürülebilir çevre anlayışından ekonomik dengelerdeki verimliliğine kadar pek çok alana olumlu katkı yaratıyor” dedi.

Ortada alınmış resmi bir karar yokken, yasaklama uygulamasına gidildiği açıklamalarının gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken Reha Gür, çevre hassasiyeti üzerinden tüketici algısı ve plastik sektörünü olumsuz etkileyecek girişimlerden kaçınmak gerektiğini, söz konusu mevzuat çalışmalarında ilgili kurumlar ile işbirliği içerisinde çalışmaların sürdüğünü ifade etti. 

Atık yönetimi ile ilgili eksikliklerin doğru atık ve geri dönüşüm stratejileri ile aşılabileceğini ifade eden Reha Gür, “Atıkların doğru kullanımı ve geri kazanımı ile ilgili ülke genelinde daha fazla bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapılması gerekiyor” dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan plastik sanayicilerinin şemsiye kuruluşu Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Genel Sekreter Vekili Selçuk Mutlu ise “Avrupa’nın plastik poşetleri yasaklama yönünde kararları veya girişimleri yokken, Türkiye’de “yasaklanacak” tarzı öne sürülen açıklamaları kınıyoruz, plastik poşetler bilinenin aksine hijyen yönünden gelişmiş ülkelerde teşvik ediliyor. Çevre ile ilgili yaklaşımlar ve sorunların asgari düzeye indirilmesi adına gerek Türkiye’de, gerekse dünyada doğru atık ve geri dönüşüm stratejilerinin uygulanması gerekiyor.“ dedi.

İZMİR Yeni Vizyon Gazetesi, Balçova, Çiğli, Gaziemir, Karşıyaka, Konak, Aliağa, Bayındır, Bergama, Beydağ, Bornova, Buca, Çeşme, Dikili, Foça, Karaburun, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Menderes, Menemen, Narlıbahçe, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı, Urla, Güzelbahçe, Urla

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Dünya Çevre Günü’nde İzmir’den güzel haber05 Haziran 2023 Pazartesi 11:20
  • Kocamehmetler’de Taş Ocağı İstemiyoruz13 Nisan 2023 Perşembe 11:02
  • Türkiye'nin yağmur toplayan ilk köyü İzmir'de23 Mart 2023 Perşembe 11:15
  • Büyükşehirde 1 kişi günde 200-250 litre su tüketiyor!16 Mart 2023 Perşembe 13:01
  • Foça Taş Ocağı Çed Süreci İptal Edildi03 Mart 2023 Cuma 12:39
  • Zehir Solumak İstemiyoruz04 Şubat 2023 Cumartesi 10:18
  • Denizleri deniz patlıcanı temizleyecek!14 Kasım 2022 Pazartesi 10:13
  • Kınık’ta Eğitime Tam Destek26 Ekim 2022 Çarşamba 09:24
  • Kaçak ve kalitesiz kömüre geçit yok11 Ekim 2022 Salı 09:17
  • Asbestli Gemiye İzin Yok27 Ağustos 2022 Cumartesi 08:58
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.