23 Kasım 2024
  • İstanbul8°C
  • Ankara15°C
  • İzmir19°C
  • Manisa22°C
  • Denizli21°C
  • Antalya21°C

ŞİRKETLERİN %85’İNDE KİŞİSEL CİHAZLAR İŞ AMAÇLI KULLANILIYOR

Güncel bir araştırma, şirketlerin %76’sının işle alakalı operasyonlarda bireysel cihazların kullanımına izin verdiğini

Şirketlerin %85’inde Kişisel Cihazlar İş Amaçlı Kullanılıyor

04 Aralık 2018 Salı 14:31

Güncel bir araştırma, şirketlerin %76’sının işle alakalı operasyonlarda bireysel cihazların kullanımına izin verdiğini ortaya çıkartıyor. Dünyada 500 milyondan fazla kullanıcıyı koruyan Bitdefender Antivirüs, IT altyapılarının güvenliğine önem vermeyen şirketlerin bu gibi uygulamalardan verim almasının imkansız olduğunu dile getiriyor.

Çalışanların iş yerlerine kişisel cihazlarını getirerek şirket operasyonlarını bu cihazlar üzerinden yürütmesi anlamına gelen BYOD uygulaması ile ilgili 400 IT uzmanıyla yapılan bir araştırma, BYOD’un güvenlik dünyasında bir paradoks yarattığını gözler önüne seriyor. Uygulamanın esnekliği ve iş birliğini geliştirerek üretkenliği artırabileceğinin mümkün olduğunu dile getiren Bitdefender Antivirüs araştırmacıları, bu faydaların elde edilebilmesi için güvenlik risklerine karşı eksiksiz önlem alınmasının şart olduğunu vurguluyor.

BYOD İLE VERİLER HERKESE AÇILIYOR

Bitglass’ın 400 güvenlik çalışanı ile gerçekleştirdiği araştırmaya göre şirketlerin %76’sı çalışanların, %27’si sözleşme sahiplerinin, %25’i iş ortaklarının ve %19’u tedarikçilerinin şirket ortamında kendi cihazlarını kullanmasına müsaade ediyor. Araştırma BYOD uygulamasının, siber güvenliğe dikkat edilen şirketlerde hareket imkanı, çalışan memnuniyeti ve gider azalışı gibi olumlu sonuçlar verdiğini ancak güvenlik önlemlerinin alınmadığı şirketlerde ise sadece var olan risklerin artmasına yol açtığını ortaya çıkartıyor.

ŞİRKETLERİN SADECE %15’İ KİŞİSEL CİHAZLARIN İŞ İÇİN KULLANILMASINA KARŞI

Uygulamaya karşı olan şirketler, kurumsal verilerin çok fazla kişiye yayıldığı ve çalışanların cihazlarını güvenlik kurallarını önemsemeden kullandığı gerekçeleriyle BYOD’dan uzak duruyor. Şirketlerin %15’inin BYOD uygulamasını şimdiye kadar hiç kullanmadığını ancak gitgide daha rahat hareket edildiği için bu oranın düşeceğini belirten araştırmacılar, kişisel cihazlar üzerinden veri erişimini reddedenlerin artık oldukça azınlıkta olduğuna işaret ediyor. Araştırmaya göre BYOD’u destekleyenlerin %74’ü çalışan hareketliliği, %54’ü çalışan memnuniyeti, %49’u da azalan giderleri öne sürüyor. BYOD uygulamasının reddedilme sebeplerinde ise %30 ile güvenlik ve %22 ile gizlilik geliyor.

Katılımcıların %51’i, şirketlerinde mobil cihazları hedefleyen tehdit sayısının BYOD ile arttığını gözlemledikleri yönünde görüş bildiriyor. Yetkisiz veri erişimleri, veri sızıntısı ihtimali, iç ve dış ağ trafiğinin kontrolünün zorluğu ve kötü niyetli yazılımların artışı gibi sebepler güvenlik çalışanlarını endişelendiriyor. Araştırmaya katılanların %43’ünün şirketlerinin kurumsal verilerine erişen cihazlara herhangi bir kötü amaçlı yazılım bulaşıp bulaşmadığını bile bilmediğini itiraf etmesi, bilinçsizliğin boyutunu gözler önüne seriyor.

BYOD HER ŞİRKET İÇİN UYGUN MU?

BYOD’u herhangi bir kurumsal sisteme entegre etmenin doğru olup olmadığı sorusuna “Hem evet, hem hayır.” şeklinde cevap veren Bitdefender Antivirüs araştırmacıları, IT altyapısında güvenliğin öncelikli tutulması, şirket üretkenliği ve karını artırdığının görülmesi durumunda BYOD uygulamasının kullanılabileceğini dile getiriyor.

BYOD uygulamasının, çalışanların kurumsal ve kişisel hesaplarında tekrar tekrar aynı şifreyi kullanmaları gibi pek çok hataya fırsat vererek IT altyapısındaki mevcut riskleri yükseltmeye çok yatkın olduğunu ifade eden Bitdefender Antivirüs araştırmacıları, bu gibi hatalarla tehdit aktörlerinin şirket sistemlerine daha rahat bir şekilde giriş yapacağının bilincinde olunması gerektiğini belirtiyor. Şirketlerin merkezi bir mobil cihaz yönetimi sağlamak için PIN kodları da dahil olmak üzere çalışanlara ait pek çok bilgiye ve cihaz erişimine ihtiyaç duyması karşısında çalışanların kendi cihazlarını özgürce kullanmak isteyeceğini hatırlatan araştırmacılar, kurallar belirlenirken bu noktalara da dikkat edilmesini öneriyor.

İş amaçlı kullanılan kişisel cihazlardaki güvenlik zafiyetlerinden kaynaklanan veri sızıntılarının GPDR ve KVKK gibi veri koruma kanunlarının da etkisiyle şirketlere büyük maddi yükler yaratacağını belirten Bitdefender Antivirüs araştırmacıları, şirketlerin önemli boyutlarda cezalar alabildiğini hatırlatıyor.  /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ      www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ    www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ    www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ   www.yenisazan.com

SAĞLIK GAZETESİ

VİVA İNDİRİM GAZETESİ

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER          www.aliagahaber.com

ARASTA HABER         www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET            www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA   www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET        www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR     www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.