21 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara15°C
  • İzmir19°C
  • Manisa20°C
  • Denizli18°C
  • Antalya15°C

SEVİMLİ: “HER YIL 60 MİLYON HAYVAN DERİSİNE İHTİYAÇ DUYUYORUZ”

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen “7. Deri Endüstrisinde Yenilikçi Yaklaşımlar Kongresi” (Innovative Aspects For Leather Industry - IAFLI) İzmir Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi.

Sevimli: “Her Yıl 60 Milyon Hayvan Derisine İhtiyaç Duyuyoruz”

24 Kasım 2023 Cuma 14:37

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen “7. Deri Endüstrisinde Yenilikçi Yaklaşımlar Kongresi” (Innovative Aspects For Leather Industry - IAFLI) İzmir Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi. 
İzmir Serbest Bölgesi’nin de (İZBAŞ) kurumsal destekçileri arasında yer aldığı kongreye Avrupa Deri Sanayicileri Konfederasyonu (COTANCE) Genel Sekreteri Gustavo Gonzalez-Quıjano başta olmak üzere Türkiye ve yurt dışından çok sayıda akademisyen ve profesyoneller katıldı. 

“KATMA DEĞERİ YÜKSEK BİR SEKTÖR”

Kongrenin açılışında bir konuşma yapan Ege Bölgesi Deri Sanayicileri Derneği (EGEDERİDER) ve İzmir Serbest Bölgesi (İZBAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, Türk deri sektörünün mevcut durumu ve gelecek vizyonu ekseninde çarpıcı mesajlar verdi.
Sektörün katma değeri yüksek ve emek yoğun bir sektör olduğuna dikkat çeken Sevimli; yanlış tarım ve hayvancılık politikaları, suni deri olarak adlandırılan malzemenin kullanım alanının yaygınlaşması gibi sebeplerin sektörüolumsuz etkilediğini belirtti. 
80’li, 90’lı ve 2000’li yıllarda altın çağını yaşayan sektöründeki ivme kaybında, en önemli etkenin Türkiye’deki hayvan varlığının azalması olduğunu kaydeden Eyüp Sevimli, sektörün üretimde ve ihracatta yeniden söz sahibi olabilmesi için yerli hayvan varlığının mutlaka artırılması gerektiğini vurguladı. 

YILLIK İHTİYAÇ 60 MİLYON ADET DERİ 

EGEDERİDER VE İZBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sevimli şu değerlendirmeyi yaptı: 
“Türk deri sektörü olarak her yıl yaklaşık 60 milyon adet büyük ve küçükbaş hayvan ham derisine ihtiyaç duyuyoruz.İhracat pazarlarımızı kaybetmemek için kaliteli hammaddeye ve yüksek üretim kapasitelerine ihtiyacımız var.

Deri işlemede dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olmamıza rağmen, rakiplerimiz olan İtalya, Hindistan, Brezilya ve Afrika ülkelerinin üretim miktarlarının gerisinde kalıyoruz.Ham deri varlığının azalması bir yana; deri işleme sektörünün artan girdi ve üretim maliyetleri, Rusya-Ukrayna savaşı, pandemi ve deprem gibi etkenler ile ülkemizdeki deri işletmelerinin sayısının da her geçen yıl azaldığına tanık oluyoruz. Sözgelimi İzmir Serbest Bölgesi’nde kümelenen deri işletmelerinin sayısı, 30 yıl önce 200 seviyesinde iken bugün 30’lu rakamlara gerilemiş durumdadır.”

 “GENÇ BEYİNLERE İHTİYAÇ DUYUYORUZ”

Sektörün 2022 yılında 2 milyar 57 milyon dolar, bu yılın ilk 10 ayında ise 1,6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini sözlerine ekleyen Eyüp Sevimli, konfeksiyon ve ayakkabıda Avrupa’nın önemli tedarikçi  ülkeleri arasında hâlâ Türkiye’nin geldiğini hatırlattı. 
IAFLI Kongresi, sektördeki yetişmiş işgücünün önemine işaret eden mesajlara da sahne oldu. Hemen her sektörde yaşanan bu sorunun, deri sektörünü de fazlasıyla etkilediği bilgisini veren EGEDERİDER Başkanı Eyüp Sevimli, sektörün sadece üretim noktasında değil, moda ve tasarım yönüyle de genç ve yaratıcı beyinlere ihtiyaç duyduğunu sözlerine ekledi. 

“ÖZVERİ GÖSTERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Eyüp Sevimli, şu değerlendirmeyi yaptı: 
“Bugün dünyanın en yüksek derecede sanayileşmiş ülkelerinin, mesleki eğitimde de dünyanın en başarılı ülkeleri olması elbette tesadüf değil. Bizler deri sanayicileri olarak, bu gençlerimizin sektörümüzü ve mesleklerini  sevmeleri için her türlü desteği ve özveriyi gösteriyoruz ve göstermeye devam edeceğiz.  Aynı şekilde dünya moda endüstrisinin en önemli bileşenleri arasında yer alan deri sektörü, bu alanda da genç beyinlerimizin yaratıcılıklarına ve emeklerine ihtiyaç duyuyor.”
Açılış konuşmaları sonrasında IAFLI Düzenleme Kurulu Başkanı ve Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bahri Başaran, Eyüp Sevimli’ye kongreye olan katkıları nedeniyle bir teşekkür plaketi verdi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.