22 Kasım 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara14°C
  • İzmir19°C
  • Manisa21°C
  • Denizli19°C
  • Antalya17°C

OYUN SEKTÖRÜNÜN 2023 HEDEFİ: 1 MİLYAR DOLARLIK OYUN İHRACATI

TÜRKİYE’NİN 2023 İHRACAT HEDEFİNE OYUN SEKTÖRÜ KATKI SAĞLAYABİLİR

Oyun sektörünün 2023 hedefi: 1 milyar dolarlık oyun ihracatı

20 Mart 2017 Pazartesi 10:11

Netmarble EMEA CEO’su Barış Özistek, oyun sektöründe mobil dönüşümü gerçekleştiren firmaların kazançlı çıkacağını ve Türkiye’deki oyun şirketlerinin önümüzdeki 6 yıl içinde 5-6 tane başarılı oyun çıkartmaları halinde 2023’te 1 milyar dolarlık oyun ihracatının mümkün olabileceğini söyledi.

Asya’nın en hızlı büyüyen ve 4 bine yakın çalışanı bulunan Netmarble Games’in 2013 yılından bu yana Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesini Netmarble Turkey İstanbul ofisinden yöneten Netmarble EMEA CEO’su Barış Özistek, Türkiye’deki oyun sektörünün bugünkü durumu ve gelecekteki hedefleri üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

MOBİL DÖNÜŞÜMÜ GERÇEKLEŞTİREN KAZANIYOR

Dünyada her geçen gün büyüyen PC, konsol ve mobil oyun pazarının 100 milyar doları bulduğunu; sadece mobil oyun pazarının büyüklüğünün dünya genelinde 37 milyar dolara ulaştığını söyleyen Barış Özistek, akıllı telefon ve tabletlerin satılmaya başlanmasından itibaren mobil dönüşümün de başladığını işaret etti.

“İnternet ve bilgisayar tabanlı olan her şeyin mobile dönüştüğünü gören ve buna göre yatırım yapanlar kazanmaya devam etti. Bu trendi göremeyen şirketler ise kârlı bir şirket olmaktan uzaklaştı. Netmarble bu dönüşümü ilk gören ve gereğini yapan şirketlerden arasında yer alarak dünyanın en büyük 10 oyun firmasından biri olmayı başardı. ABD, Çin ve Japonya’daki geniş oyuncu kitlelerini hedefleyen ve global çapta büyük rakiplerle mücadele eden Netmarble, gelirini 2015 yılına göre yüzde 36’nın üstünde artırarak, 2016’da 1,3 milyar dolara yakın gelir elde etti.

Son üç yılda tüm dünyadaki oyun pazarının büyümesine mobil oyunlar liderlik etti. 2016’da elde ettiğimiz başarılı sonuçlarda Seven Knights, Paramanya, Stone Age gibi oyunlarımızın dünya çapında elde ettiği başarının katkısı büyük. Lineage 2: Revolution ile birlikte de 2017’ye çok güçlü bir giriş yaptık. Ocak 2017 rakamlarına göre mobil oyun sektöründe Netmarble ilk üç firma  arasında yer alıyor. Netmarble, önümüzdeki dönemde de küresel mobil oyun pazarına odaklanarak, lider olmayı hedefliyor.”

ORTADOĞU’DA LİDERİZ, GLOBALDE YOLUMUZ UZUN

Türkiye’de çok başarılı oyun firmaları bulunduğunu belirten Barış Özistek, oyun pazarının yaklaşık 700 milyon doları bulduğunu, bunun 280 milyon dolarının mobil oyunlardan geldiğine dikkat çekerek, “Türkiye, oyun üretiminde Ortadoğu’da lider konumunda. Son 6 yılda oyun firmalarının sayısı ciddi miktarda arttı. 100’e yakın şirket bu alanda çalışıyor. Global anlamda başarı kazanmış şirketler var. Ancak ihracat rakamlarına ve ciroya baktığımızda globalde gitmemiz gereken daha çok yol var. Türkiye’nin ekonomik büyüklüğü, nüfusu ve kapasitesi ile kıyaslandığında sektör hâlâ çok küçük.” dedi.

OYUN SEKTÖRÜ FONLARLA DESTEKLENMELİ

Türkiye’deki oyun sektörünün önündeki en büyük engelin maliyet problemleri olduğunu ve oyun geliştirmenin en riskli yatırımlardan biri olduğunu söyleyen Özistek, bir oyun geliştirmek için en az 1 milyon dolar harcamak gerektiğini, yüksek kaliteye sahip oyunların maliyetinin 20-30 milyon dolarları bulduğunu belirtti ve şöyle devam etti:

“Burada devlet desteğine ihtiyaç var. 2023 bilişim ihracat hedefleri arasında desteklenmesi gereken kritik sektörlerden biri de oyun sektörü. Oyun ve animasyon gibi riskli alanlara yatırım yapacak bir fon oluşturulmalı ve devlet de bu fona katkıda bulunup fonu büyütmeli. Devletten beklentimiz karşılıksız hibe vermesi değil, fona ortak olarak yatırım kapasitesini büyütmesi. Böylece, örneğin 10 şirket yerine 20 şirkete yatırım yapılırsa ve bunlardan 5’i başarılı olursa, devlet de bundan para kazanabilir.”

2023’TE 1 MİLYAR DOLARLIK OYUN İHRACATI MÜMKÜN

Barış Özistek, Netmarble Türkiye olarak, MV Holding, Gedik Holding ve Bahçeşehir Üniversitesi ile birlikte oluşturdukları StartersHub ile benzer bir fonu işleve geçirerek, oyun programları açtıklarını, 7-8 girişime aynı anda yatırım yaptıklarını ifade ederek şunları ekledi:

“Oyun çok kolay ihraç edilebilir bir ürün, önemli olan oyunu dünyaya pazarlamak. Bu nedenle bir oyunun başarılı olması için yatırım ve pazarlama desteği şart. Türkiye’de önümüzdeki 6 yıl içinde 30 tane firma yüksek kaliteli oyun geliştirirse ve bunların 5-6 tanesi global çapta başarılı olursa, 2023’te 1 milyar dolarlık ihracat yapılabilir. Türkiye’de oyun pazarının önündeki engellerin kaldırılması, yatırım fonlarının oluşturulması ile bu hedeflere ulaşabileceğimize inanıyorum.”

Aliağa / ALİAĞA / İzmir / Yeni Vizyon Gazetesi  

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.