23 Kasım 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara10°C
  • İzmir19°C
  • Manisa18°C
  • Denizli15°C
  • Antalya15°C

KANSER TEDAVİSİNE EN FAZLA HARCAMA YAPAN ÜLKEYİZ

TESK GENEL BAŞKANI BENDEVİ PALANDÖKEN: KANSER TEDAVİSİ İÇİN 2,3 AVRO HARCAMA YAPIYORUZ

Kanser tedavisine en fazla harcama yapan ülkeyiz

20 Nisan 2017 Perşembe 11:11

 Naylon poşet kullanımının günde 50 milyona çıktığını bildiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Naylon poşet ya da torbaların kanser gibi hastalıklara yol açtığı bilinmesine karşın, kullanımı son yıllarda hızla arttı. Avrupa ülkeleri arasında kansere 2,3 avro ile en çok harcama yapan ilk 6 ülke içerisinde olmamıza rağmen naylon poşetin uzun vadede kanserin en büyük tetikçilerinden olduğunu unutuyoruz. Vatandaşı artık naylon poşet yerine kese kağıdı, file veya bez çantalar kullanmaya teşvik etmeliyiz” dedi.

“ÇEVREYİ KORUMAK İÇİN 30 MİLYAR GEREKLİ”

Türkiye’de günlük poşet tüketiminin 50 milyona, yılda ise 20 milyara yükseldiğini hatırlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “TÜİK ’e göre, 2015'te çevreyi, havayı, toprağı ve iklimi korumak amacıyla yapılan harcamalar 25 milyar 900 milyon lira oldu. 2016’da ise bu rakam 30 milyar liraya yükseldi. Daha temiz bir çevre için harcanan bu paralar bizim vergilerimizden, yani cebimizden çıktı. Bu bilinçsiz tüketim sağlığımız ile beraber ekonomimize de zarar veriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Atık Yönetmeliği kapsamında 1 Ocak 2018 itibari ile geçerli olacak olan, marketlerde ve mağazalarda naylon poşet kullanımını yasaklayacağı yasal düzenleme, çevremiz, sağlığımız ve ülkemiz için büyük kazanç sağlayacaktır” diye konuştu.

“POŞETLE TAŞINAN YİYECEKLER KİMYASALA DİREKT MARUZ KALIYOR”

Palandöken, naylon poşetlerin tüketiciye sınırsız sayıda verilmesinin önüne geçilmesi gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: “Denizlere atılan poşetler, deniz hayvanları tarafından yiyecek sanılarak yenildiğinde ölmelerine yol açıyor. Ormanlara, ağaçlık alanlara atıldığında ise şeffaf oldukları için, ısıyı emerek yangına sebep oluyor. Kimyasal madde içerdiği için içlerine konulan sebze ve meyvelere zehir bulaşmasına yol açıyor. Özellikle incir, üzüm, çilek, erik gibi kabuğu soyulmadan yenilenler doğrudan tehlikeye maruz kalmakta ve bu nedenle asla poşetlerde taşınmamalıdır.”

“ALIŞVERİŞLERDE KESE KAĞIDI, FİLE VEYA SEPET KULLANILMALIDIR”

Naylon poşet kullanımını azaltmak için tavsiyelerde bulunan Palandöken, “Bir hafta içinde yalnızca 2 poşet daha az kullanıldığında haftada 6, ayda 24, yılda 312 adet poşet daha az tüketilmiş oluyor. Alışverişlerde kese kağıdı, bez çanta, file, tekerlekli pazar çantası veya sepet kullanılmalıdır” diyerek daha az poşet kullanılması gerektiğini vurguladı.

İZMİR, Balçova, Çiğli, Gaziemir, Karşıyaka, Konak, Aliağa, Bayındır, Bergama, Beydağ, Bornova, Buca, Çeşme, Dikili, Foça, Karaburun, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Menderes, Menemen, Narlıbahçe, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı, Urla, Güzelbahçe, Urla

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.