25 Kasım 2024
  • İstanbul3°C
  • Ankara-2°C
  • İzmir5°C
  • Manisa1°C
  • Denizli0°C
  • Antalya4°C

İZMİR’DE KOYUN VE KEÇİLER ARTIK ELEKTRONİK KİMLİK SAHİBİ OLACAK

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde izlenebilirliği arttırarak daha sağlıklı ve güvenli üretim yapılmasını hedefleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tüm Türkiye için uygulamaya koyduğu “Elektronik Küpeleme Sistemi” için İzmir’de uygulamalara başlan

İzmir’de Koyun ve Keçiler Artık Elektronik Kimlik Sahibi Olacak

30 Mayıs 2016 Pazartesi 17:08

İZMİR’DE KOYUN VE KEÇİLER ARTIK ELEKTRONİK KİMLİK SAHİBİ OLACAK

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde izlenebilirliği arttırarak daha sağlıklı ve güvenli üretim yapılmasını hedefleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tüm Türkiye için uygulamaya koyduğu “Elektronik Küpeleme Sistemi” için İzmir’de uygulamalara başlandı. İzmir’de ilk küpelemeyi Tire İlçesinde Kaymakam Mehmet Demirezer ve İl Müdürü Ahmet Güldal gerçekleştirdi. Bu sistem sayesinde hayvan hareketleri ve hastalıkları çok daha etkili bir şekilde takip edilebilecek.

Tire’ye bağlı Hasançavuş Köyü’nde yapılan ilk küpelemeye Tire İlçe Müdürü Mutlu Tıraş, Ödemiş İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, Tire Koyun Keçi Kooperatifi Başkanı Nuri Sezerli, İl ve İlçe Müdürlüğü teknik elemanları ve üreticiler de katıldı.

Uygulamanın Tire’den başlatılmasının onur verici olduğunu ifade eden Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer, “İzmir Tarım İl Müdürlüğü ve Tire İlçe Müdürlüğünün çalışmalarını çok başarılı buluyorum. Gerek desteklemeler gerek yetiştiricilik ve diğer konularda İzmir, tarımda Avrupa ülkeleriyle yarışan hatta bazı konularda Avrupa’nın da ilerisinde bir il. Bunu sağlayan ve bu başarılar için destek veren bütün herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Küpeleme sonrasında bir açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal ise, “Ülkemizin yenilikçi uygulamalarından birinin daha başlangıcını yapıyoruz. Küçükbaş yetiştiricilerimizin gündeminde olan koyun ve keçilerde “Çipli Küpeleme Sistemi” Avrupa Birliği kaynağı ile desteklenen bir projedir. Bakanlığımızca temin edilip gönderilen küpeleri bugün itibariyle Tire’de takmaya başlıyoruz. Amacımız izlenebilirlik ve kayıt altında almayı güçlendirmektir. Bu sistemle biz, küçükbaş hayvanlardaki verilerimizi, istatistik kayıtlarımızı çok daha iyi tutabileceğiz. Uygulamayı kullanan veteriner hekimler için de birçok işlem kolaylaşıyor. Küpe takıldıktan sonra, bir el terminaliyle içindeki çip otomatik olarak okutularak hayvanla ilgili bilgiler anında işlenebiliyor. Üreticiler için de faydalı bir sistemdir. Üreticiler sürüsündeki hayvanların süt veriminden döl verimine kadar bilgilerini ayrıntılı olarak izleyebilecektir.” dedi.

Güldal, sistem sayesinde uzun vadede küçükbaş hayvancılık politikalarında yapılacak değişikliklerin ve iyileştirmelerin, bu istatistiki verileri kullanarak daha rahat yapabileceğini ifade etti.

İzmir’de yılda ortalama 230 bin yenidoğan koyun keçi yavrusunun bu şekilde küpeleneceğini belirten Güldal, “bu uygulamanın koyun keçi yetiştiriciliğindeki olumlu ivmeye katkıda bulunacağına ve üreticilerimizce benimseneceğine inanıyorum. Çalışmada yer alan tüm veteriner teknik elemanlara ve üreticilerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer de söz alarak, “Bu sistemle üreticiler çok rahat bir şekilde hayvanlarını takip edebilecek. Ayrıca bu uygulamayla hırsızlıkların da engellenebileceği öngörülüyor. Bu belki de İzmir ve Türkiye için çok kurtarıcı bir hareket olacak. Bu sistemi yapıp düşünen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Elektronik küpeleme sistemi ile İzmir’de her yıl yaklaşık 230 bin yenidoğan koyun keçiye elektronik küpe takılmış olacak. / EGE BASIN GRUBU

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.