22 Kasım 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara16°C
  • İzmir20°C
  • Manisa22°C
  • Denizli21°C
  • Antalya18°C

E-TİCARET ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR

2016’nın ilk çeyreğinde internetten kartla ödemesi yapılan e-ticaretin miktarı 15 milyar 765 milyon lira oldu.

E-Ticaret Çığ Gibi Büyüyor

02 Haziran 2016 Perşembe 12:54

E-TİCARET ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR

2016’nın ilk çeyreğinde internetten kartla ödemesi yapılan e-ticaretin miktarı 15 milyar 765 milyon lira oldu.

300’ü aşkın online alışveriş sitesini tek çatı altında toplayan Avantajix.com’un kurucu ortağı Güçlü Kayral: “Online alışveriş, yılın ilk çeyreğinde yüzde 25 arttı ama henüz sanal dünyanın avantajları tam olarak kullanılmıyor”

Online alışveriş ve diğer işlemler karşılığı internetten yapılan kartlı ödeme miktarı 2016’nın ilk çeyreğinde yüzde 25 arttı. 

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, 2011 yılından beri her yıl yüzde 21 ile yüzde 37 arasında büyüyen online alışveriş sektörü, 2016 yılında da hız kesmedi.

Ocak ayında 2015’in aynı ayına göre yüzde 21 büyüyerek 4 milyar 499 milyon liradan 5 milyar 448 milyon iraya yükselen internetten kartlı ödeme miktarı, Şubat’ta da 3 milyar 739 milyon liradan 4 milyar 938 milyon liraya çıktı. Şubat’taki büyüme oranı yüzde 32 oldu. Mart’ta ise artış yüzde 23 olarak gerçekleşti. 2015 Mart’ında 4 milyar 385 milyon lira olan online alışveriş karşılığı kartla yapılan ödeme miktarı geçen Mart’ta 5 milyar 377 milyon liraya çıktı.

2016’nın ilk çeyreğinde internetten kartla ödemesi yapılan e-ticaretin miktarı 15 milyar 765 milyon lira olurken, geçen yılın aynı dönemine göre artış yüzde 25 olarak gerçekleşti.  

300’ü aşkın sanal mağazayı tek çatı altında toplayan cashback (para iadeli alışveriş) sitesi Avantajix.com’um kurucu ortağı Güçlü Kayral, online alışverişteki yükseliş trendinin çığ gibi büyümesine karşın, rakamların hala Türkiye’nin potansiyelinin çok altında olduğunu söyledi.
TUİK’e göre internet üzerinden mal ve hizmet siparişi veren ya da satın alanların oranının yüzde 18.4 olduğunun altını çizen Kayral, bu oranın İngiltere’de yüzde 84, Almanya’da yüzde 78, Fransa’da yüzde 69 olduğunu bildirdi. Yunanistan’da bile online alışveriş yapanların oranının  yüzde 35 ile Türkiye’nin iki katına yakın olduğunu vurgulayan Kayral, şunları söyledi: “Türkiye e-ticaret için çok önemli potansiyele sahip.. Bugün dahi e-ticaret sitelerinin aktif kullanıcı sayısı 10 milyonu aşmış durumda. İnternetten alışveriş yapanların oranını Yunanistan seviyesine çıkarsak bu rakam 20 milyona yaklaşır.“

Türkiye’de sanal alışveriş oranının düşüklüğünün öteden beri gelen güvenlik kaygılarından kaynaklandığını ifade eden Kayral, şöyle devam etti: “Bankaların uyguladığı güvenlik sistemleri ile bu kaygılar artık sona eriyor. TÜİK’in araştırmalarında birkaç yıl önce internetten alışveriş yapmaktan çekinenlerden güvenlik kaygılarını gerekçe gösterenlerin oranı yüzde 80’ler seviyesindeydi. Bu oran artık yüzde 40’lara düştü, daha da düşecektir. Türkiye’deki bir başka sorun ise sanal alışverişlerin avantajlarının tam olarak kullanılmamasıdır. E-ticaretin en yaygın olduğu Avrupa ülkesi İngiltere’de online alışverişlerin büyük çoğunluğu cachback siteleri aracılığı ile yapılmakta. Bir örnek vermek gerekirse, İngiliz cachback sitesi Quidco.com’un 5 milyon üyesi bulunuyor. Bu site üzerinden 800 milyon poundluk alışveriş yapılıyor. Bu rakam neredeyse Türkiye’nin bir aylık toplam e-ticaret cirosuna eşit.”

Cashback sitelerinin avantajlarına da değinen Kayral, “Müşteri, online mağazaya direkt girmek yerine cachback sitesi üzerinden girerse, bizler komisyon alıyoruz ve bu komisyonu müşteriye aktarıyoruz. Alışverişler benzersiz şekilde ucuza gelebiliyor. Hesaplamalarımıza göre, Türkiye’de cachback siteleri kullanılmadan yapılan online alışveriş nedeniyle bu yılın ilk çeyreğinde müşterinin cebine girmesi gereken yaklaşık 300 milyon TL, e-ticaret sitelerinin kasasında kaldı. Aslında bu para e-ticaret sitelerinin dağıtmaya hazır olduğu promosyon tutarıydı. Ama bu parayı sadece cashback sitesinden geçenler kullanabildi ” diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.