DİKİLİ EGEYİ UÇURACAK
İzmir, topraksız üretimde Avrupa'nın en büyüğüne imza attı. 1.5 milyar lira yatırımla 3 milyon metrekare bataklık alana kurulacak Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi (Dikili TDİOSB), Ege'yi uçuracak.
27 Aralık 2021 Pazartesi 09:55
Dikili TDİOSB, meyve sebze ticaret hacminde yılda 1.6 milyar lira artış sağlayacak. Üretim, yıllık 80 bin ton artacak, 3 bin 500 kişi istihdam edilecek. Yenilenebilir jeotermal ile birlikte rüzgar, güneş ve biokütle enerjisiyle tam bir yeşil OSB olacak. Avrupa ve Türkiye’nin topraksız, tam otomasyonlu, yeşil üretimi benimseyen en büyük sera ve tarımsal sanayi kümelenmesi olacak. AR-GE çalışmalarıyla tarımsal inovasyon üssü gibi çalışacak. Dikili TDİOSB'deki AR-GE bilgi ve tecrübesi, başta tarım kooperatifleri olmak üzere sektörün tüm dinamikleriyle paylaşılacak.
YATIRIMCININ GÖZÜ DİKİLİ'DE
Kurucu ortakları arasında İzmir Valiliği, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Dikili Belediyesi ve Bergama Ticaret Odası'nın yer aldığı Dikili TDİOSB, önceki gün ilk kez yatırımcı istişare toplantısı düzenledi.
HIZLA DOLUYOR
Pandemi dönemine denk gelmesine karşın tüm alt yapı çalışmalarını yürüten Dikili TDİOSB, sunduğu avantajlar nedeniyle Türkiye'nin dört yanından yatırımcıların ilgisini çekti. Şimdiden sanayi parsellerinde doluluk oranı yüzde 45, sera parsellerinde ise yüzde 32'ye ulaştı.
TARİH YAZILIYOR
Dikili TDİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Öğmen, bir rüyanın gerçeğe döndüğünü belirterek hem müteşebbis heyetin hem katılımcıların böylesine bir yatırımla geleceğe harika bir miras bırakarak tarih yazacaklarını söyledi.
GÜVENLİ GIDANIN EN BÜYÜK MARKASI
Dünya nüfusun kısa sürede 10 milyara ulaşacağını ve bu nüfusu beslemek için tarımsal üretimde yüzde 70'lik artışın şart olduğuna dikkat çeken Öğmen "Küresel ısınmadan toprak erozyonlarına, sulak alanların yok olmasından plansız kentleşmeye kadar bir çok sorun, gıda güvenliğini bir numaralı gündem maddesi haline getirdi. İşte bu nedenlerden dolayı verimsiz bir araziyi, sürdürülebilir tarım arazisi haline getiriyoruz. Avrupa'nın en büyük sera kümelenmesi, yenilenebilir enerji kullanımı ve AR-GE paylaşımıyla örnek bir model olacak. Burası, sağlıklı gıdanın üretildiği Türkiye'nin en büyük markası olacak" dedi.
DÜNYA İLE TİCARETİN KAPISINI AÇACAK
Çıkarılan jeotermalin doğaya zarar vermeden yeniden kaynağına geri verileceği, rüzgar, güneş ve biyokütle enerjileriyle tam otomasyonlu bir üretim modeline sahip Dikili TDİOSB'nin yatırımcılara inanılmaz bir fırsat sunduğunu söyleyen Öğmen yatırımcılara şöyle seslendi:
"Avrupa'nın en büyük sera kümelenmesinde yer alacaksınız. Alt yapısı hazır, her şeyin merkezi elden yönetildiği bir sistemde olacaksınız. Sera parsellerinde 5. Bölge teşviklerinden, sanayi parsellerinde 3. Bölge teşviklerinden yararlanacaksınız. İşletme faaliyetlerinizi yaparken suyuydu, enerjisiydi, çöpüydü hiçbiriyle uğraşmayacaksınız. İki yıl içinde alt yapının bitirilmesinin hedeflendiği Dikili TDİOSB, dünya vitrinine çıkmak isteyenler için tek yatırım fırsatı olacak"
FARK YARATACAK
Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığından sorumlu İzmir Vali Yardımcısı Faik Arıcan ise Dikili TDİOSB'nin kısa sürede büyük yol aldığına dikkat çekti. Arıcan, dünyanın tarımsal üretimde sürekli yeni arayışlar içerisinde olduğunu, İzmir'in "bütünsel" düşünce yapısıyla hayata geçirdiği Dikili TDİOSB'nin hem tarımsal yeşil üretimde, hem tarımsal inovasyonda büyük bir fark yaratacağını belirterek bir de müjde verdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, bölgede jeotermal sondaj taleplerine izin verdiğini söyleyen Vali Yardımcısı Arıcan "Tüm İzmir'e hayırlı olsun" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.