İKİ KALP BİR HAYAT
Kalp yetmezliği sorunu ile İzmir'de hastaneye yatan 16 yaşındaki Pelin, bir yıl yapay kalp ile yaşadı. Okuluna, arkadaşlarıyla gezmeye çanta gibi taşıdığı yapay kalbiyle gitti. 2015’te şans ona güldü. Aydın’da yaşamını yitiren 16 yaşındaki bir erkeğin kalbi, aynı yaştaki Pelin’e Ege Üniversitesi Hastanesi’nde başarıyla nakledildi. Ancak genç kızın sevinci uzun sürmedi. Operasyondan kısa süre sonra vücudu yeni kalbini reddetti. Doktorların yoğun çabası ve azmi sayesinde Pelin'in Aydın'dan gelen kalbi adeta ikna edilerek Pelin'e uyum sağladı. Azrail’e ikinci çalımı atan genç kız, "Hocalarıma minnettarım, tıp okuyup kalp hastalarına şifa vermek istiyorum" dedi. Prof. Dr. Tahir Yağdı ise bu vakanın organ bağışının önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini söyledi.
Ailesiyle Bandırma’da yaşayan Pelin Karabağ, 8 yaşında çarpıntı şikayetiyle Bursa’da hastaneye kaldırıldı. ‘İlaçla geçer’ denmesi üzerine hayatını sürdüren küçük Pelin, geçtiğimiz yıl aynı şikayetle hastaneye başvurdu. Çekilen kalp film (EKO) sonrasında acil olarak ambulansla önce Balıkesir’e oradaki hastaneden de Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Aynı gün Kalp ve Damar Yoğun Bakım Servisi’nde tedavi altına alınan Pelin’e yapılan tetkiklerde kalp yetmezliği tanısı kondu. Prof. Dr. Mustafa Özbaran, Prof. Dr. Tahir Yağdı ve Prof. Dr. Çağatay Engin tarafından oluşan ekip tarafından geçtiğimiz yıl 24 Şubat günü genç kıza yapay kalp cihazı takıldı. Bir yıl yapay kalp cihazıyla yaşayan kız, okulunu da aksatmadı.
MÜJDELİ HABER AYDIN’DAN GELDİ
Pelin ve ailesine müjdeli haber bu yılın 23 Şubat’ında geldi. Aydın’da yaşamını yitiren, ailesi tarafından organları bağışlanan genç erkeğin kalbi, Pelin’in vücuduna uyuyordu. Prof. Dr. Mustafa Özbaran, Prof. Dr. Tahir Yağdı ve Prof. Dr. Çağatay Engin tarafından oluşan ekip acil olarak İzmir’e getirilen kalbi, başarıyla Pelin’e nakletti. Aydınlı yaşıtının kalbiyle hayata tutunan genç kız için artık yeni bir hayat başlamıştı.
Nakilin ardından ilaçlarını kullanmaya başlayan Pelin Karabağ’da son incelemelerde operasyonla kalbinden parça (biyopsi) alındı. Sonuçlar genç kızı, ailesini ve nakli gerçekleştiren ekibi adeta yıktı.. Vücut Aydın’dan gelen kalbi reddetmek üzereydi. Hastaneye yatırılan genç kıza, yeniden kalp yetmezliği tedavisine başlandı. Aldığı ağır ilaçların ardından bu kez bacağında pıhtı oluştu. Serviste yatırılan genç hastaya, pıhtı tedavisine de başlandı. Bu sırada kalbinden bir kez daha parça alındı. Bu kez sonuçlar yüz güldürücüydü. Bu defa vücudu yeni kalbe uyum sağlamıştı.
PELİNDEN DOKTORLARINA TEŞEKKÜR ZİYARETİ
Birkaç gün önce hastaneden taburcu edilen genç kız, nakli gerçekleştiren Prof. Dr. Mustafa Özbaran, Prof. Dr. Tahir Yağdı, Prof. Dr. Çağatay Engin ve Prof. Dr. Zülal Ülger’e teşekkür etmek için hastaneye geldi. Genç kızın sağlık durumun iyi olduğunu belirten Prof. Dr. Yağdı, “Türkiye’de merkez haline gelen kliniğimizde yaptığımız kalp nakli ve yapay kalp nakli operasyonları ile kalp yetmezliği yaşayan hastaları yeniden hayata bağlıyoruz. Pelin de bu hastalarımızdan biri. Şu an sağlığı çok iyi durumda. Okula yeniden başladı. Kontrollerimize aksatmadan geliyor. Organ bağışının faydalarını her platformda anlatıyoruz. Genç kızın hikayesi aslında organ bağışının önemini en iyi şekilde anlatıyor” dedi. Pelin’in takiplerini yürüten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Zülal Ülger ise, hastanın bir süre kalbi reddetme dönemi geçirdiğini ancak verilen tedaviyle kalbin sağlıklı olarak çalışmaya devam ettiğini söyledi.
KALP DOKTORU OLMAK İSTİYORUM
Doktorlarına minnettar olduğunu söyleyen Pelin Karabağ, "Onların sayesinde rahat ve özgürce nefes alabiliyorum" dedi. Lisede okuyan Karabağ, küçüklüğünden beri doktor olmak istediğini belirterek, "Kalp hastalığını yaşamaya başladığım gün kalp doktoru olmaya karar verdim. Ben de doktor olup, kalp hastalarına şifa vermek istiyorum" diye konuştu. EGE BASIN GRUBU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.