DÜNYA PLASTİK DEVLERİ İSTANBUL’DA BULUŞTU
AVRASYA’NIN EN BÜYÜK FUARI PLASTEURASİA AÇILDI
Bugün 8,9 milyon tonluk üretim kapasitesi ile Avrupa’nın ikinci, dünyanın ise altıncı büyük üreticisi olan Türk plastik endüstrisi 27. PlastEurasia Fuarı’nın açılışını TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirdi. Her yıl PAGEV ve TÜYAP işbirliği ile düzenlenen dünyanın en büyük ikinci, Avrasya’nın ise en büyük plastik fuarı bu yıl 99 ülkeden 50 bin ziyaretçi ile rekor kırmayı hedefliyor. 27. PlastEurasia Fuarı ayrıca Rusya, Suudi Arabistan, Irak, Filistin, Yunanistan ve Azerbaycan başta olmak üzere birçok ülkeden de alım heyeti ağırlıyor.
Türkiye ekonomisinin ve sanayisinin güçlü aktörleri arasında yer alan Türk plastik sektörü, üretim ve ihracattaki ilerleyişine devam ediyor. PAGEV (Türk Plastik Sanayicileri, Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı) ve TÜYAP iş birliğinde düzenlenen dünyanın ikinci, Avrasya’nın ise en büyük plastik fuarı olan PlastEurasia-Uluslararası İstanbul Plastik Endüstrisi Fuarı’nın 27.’si TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde açıldı. 06-09 Aralık tarihleri arasında kapıları açık olacak fuar bu yıl Uzakdoğu ve Ortadoğu’dan Avrupa’ya, Orta Asya’dan Balkanlar’a kadar 99 ülkeden 50 bin ziyaretçi ile rekor kırmayı hedefliyor.
Yerli ve yabancı firmaların buluşma noktası haline gelen PlastEurasia’da 43 ülkeden 1083 firma ve firma temsilcileri yerini alırken Rusya, Suudi Arabistan, Irak, Filistin, Yunanistan ve Azerbaycan başta olmak üzere birçok ülkeden gelen alım heyetleri, yeni pazar ve işbirlikleri için fırsatlar yaratacak.
TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde bu yıl toplam 10 salonda yerini alan firmalar, 4 gün boyunca PlastEurasia Fuarı’nda plastik makinelerinden kimyasallar ve hammaddelere, makine yan sanayiinden ısı, kontrol cihazları ve kalıplara kadar birçok farklı alanda en son teknolojik ürünlerini sergileyecek.
Açılışta PlastEurasia Fuarı’nın başlangıçtan bu yana 27 yılda geldiği konumu anlatan PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “Türk plastik sektörü olarak dünyanın her yıl düzenlenen ikinci büyük, Avrasya’nın en büyük plastik fuarına 27. kez ev sahipliği yapıyor olmaktan son derece mutluyuz. PAGEV olarak Türk plastik sektörü temsilcilerimizle birlikte olmak, firmalarımızı dünyadaki diğer meslektaşları ile buluşturmak, ticari ilişkilerini geliştirmek ve yenilikleri yakından takip edebilmelerini sağlamak amacıyla PlastEurasia Fuarı’nı her yıl daha da büyüterek devam ettirmek hedefindeyiz. Sektörümüzde bugün çoğu küçük ve orta ölçekli firmalar olmak üzere 11 bin civarında üretici firma faaliyet gösteriyor ve yaklaşık 250 bin kişiye istihdam yaratıyoruz. 2016 yılında ülke ekonomisine 14 milyar dolarlık katkı sağlarken başarılı üretim grafiğimiz ile Avrupa’daki ikinci, dünyada ise altıncı sırada yer alıyoruz. Liderliğe de emin adımlarla ilerliyoruz. Sektörümüzün gücünü dünyanın dört bir yanından ağırladığımız yerli ve yabancı tüm katılımcılarımıza gösterme şansını bir kez daha elde ettik. Fuarımızı çok daha güçlü hale getirmek için çalışıyoruz. Yurtdışı firmaların katılımını, ziyaretçilerin sayısını her yıl giderek artırıyoruz. Ayrıca PlastEurasia Fuarı’mızda alım heyeti gerçekleştirilen ülkelerin sayısı da artıyor. Bu yıl fuar sonuna kadar rekor ziyaretçi hedefliyoruz” dedi.
PAGEV olarak sektörün gelişimine, büyümesine katkı sağlamak ve sorunlarına çözüm bulmak amacıyla yoğun bir şekilde çalıştıklarına da değinen Yavuz Eroğlu, “Bildiğiniz gibi tanıtım grupları, İran sorunu, birliklerin bölünmesi ve sektörümüzü ilgilendiren daha birçok konuda verdiğimiz mücadelelerde haklılığımızı kanıtladık ve sorunları çözdük. Son olarak yaklaşık bir aydır ordino bedelinin kaldırılması için yoğun uğraşlar verdik ve sonunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız, tüm gümrüklere gönderdiği resmi yazıyla bazı gümrüklerde uygulamada Ordino belgesi istendiğini kabul ederken bundan sonra kesinlikle istenemeyeceğini, malların konşimento sahibine ordino belgesi olmadan teslim edileceğini açıkladı. Böylece çalışmalarımız sonuç verdi, firmalarımız ve ülkemiz dış ticareti üzerindeki 700 milyon TL’ye varan bir yük kaldırıldı. Ancak firmalarımızdan aldığımız şikâyetlerde bazı acentelerin Bakanlık yazısına rağmen yeni yöntemlerle ordino belgesi istediklerini duyuyoruz. Acenteler “Ordino” kelimesi yerine teslim evrakı, yük teslim talimat formu vb. yeni isimlerle bu bedeli almaya devam etmeye çalışıyorlar. Ayrıca malların gümrük işlemleri, kanuna uygun bir biçimde ordinosuz olarak tamamlansa dahi limandaki gümrük ambarı üzerinden tekrar ordino belgesi istiyorlar. Bu belge bedeli acenteye ödenmeden firmalarımızın mallarının ambardan çıkışına müsaade etmiyorlar. Bu şekilde yapılan işlemle ilgili gerek acente gerekse buna alet olan limandaki gümrük ambarları kanun dışı bir uygulamaya imza atıyorlar. Çünkü gümrük ambarlarının işletmesi özel firmaya devredilse bile kanun gereği Gümrük mevzuatına uymak ve firmaların mallarını ordino istemeden teslim etmek durumundadır. Bakanlığın resmi yazısından ve firmalarımızın tepkisinden sonra bu süreci devam ettirmeleri artık mümkün değildir. Firmalarımız kanun dışı bir şekilde hala ordino bedeli talep eden acentelere ödemeyi ihtirazi (çekinceli) kayıtla yapmalıdır. Bu şekilde hukuki haklarını korurken, diğer yandan geriye dönük ödedikleri bedeli alma imkânları olacaktır” dedi.
Başbakan Yardımcısı Sayın Recep Akdağ’ın ordino konusunda “Bu parayı kim alıyor nasıl alıyor birkaç kişinin canını biraz yakarsak herhalde bunu da çözeriz” açıklamasını hatırlatan Yavuz Eroğlu: “Nakliyecisi, ihracatçısı ve sanayicisi ile biz ekonominin bir parçasıyız. Bu işi cezaya varmadan Bakanlığın ordinoyu kaldıran yazısına uygun bir şekilde ve iyi niyetle çözülmesini umut ediyorum” diye konuştu.
Yavuz Eroğlu açıklamalarına şu sözlerle son verdi: “Bu önemli sorunun ortadan kaldırılmasına verdiği katkılarından dolayı başta Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci ve Müsteşarımız Sayın Cenap Aşçı olmak üzere emeği geçen bürokratlarımıza teşekkür ederiz. Biz de firmalarımız üzerindeki gümrüklerle ilgili diğer lojistikle bağlantılı yükleri kaldırmak için Bakanlıklarımız başta olmak üzere TOBB, TİM gibi STK’larımız ile çalışmaya devam edeceğiz.”/EGE BASIN GRUBU
GAZETELERİMİZ
GÜNAYDIN EGE GAZETESİ www.gunaydinege.net
BAKIRÇAY GAZETESİ www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET GAZETESİ www.egehakimiyet.com
FOTO HABER GAZETESİ www.fotohaber.com.tr
VAZİYET GAZETESİ www.yenivaziyet.com
YENİ VİZYON GAZETESİ www.yenivizyon.net
ARASTA GAZETESİ www.arastahaber.com
ALİAĞASPOR GAZETESİ www.aliagaspor.com
SAZAN MİZAH GAZETESİ www.yenisazan.com
İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ
ALİAĞA HABER www.aliagahaber.com
ARASTA HABER www.arastahaber.com
YENİ SAZAN www.yenisazan.com
YENİ VAZİYET www.yenivaziyet.com
YENİVİZYON www.yenivizyon.net
ALİAĞA TARİHİ www.aliagatarihi.com
GÜNAYDIN ALİAĞA www.gunaydinaliaga.com
ALİAĞASPOR www.aliagasport.com
ALİAĞAMIZ www.aliagamiz.com
BAKIRÇAY www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET www.egehakimiyet.com
GÜNAYDIN İZMİR www.gunaydinizmir.com
AZİZ İZMİR www.azizizmir.com
EGE RAPOR www.egerapor.com
EGE İLAN www.egeilan.net
EGE İHALE www.egeihale.com
ALFA TİVİ www.alfativi.com
EGE VİDEO www.egevideo.com
EGEPLAY www.egeplay.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.