• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 17 °C
  • Manisa 12 °C
  • Denizli 17 °C
  • Antalya 14 °C

709 Milyon Dolarlık İhracat Gerçekleşti

709 Milyon Dolarlık İhracat Gerçekleşti
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre

709 MİLYON DOLARLIK İHRACAT GERÇEKLEŞTİ

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre Ocak-Mayıs 2016 döneminde kimya ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 4 azalış ile 7 milyon 32 bin ton, değerde ise yüzde 12,94 düşüşle 5 milyar 709 milyon dolar olarak gerçekleşti. Komşu ülkelerde normalleşme sürecinin uzadığını gören kimya sektörü temsilcileri yönünü Avrupa Birliği ülkelerine çevirdi. Yılın ilk beş ayında en çok ihracat yapılan 10 ülkenin yarısını AB ülkeleri oluşturdu. Toplam kimya ihracatından yüzde 38 pay alan AB ülkelerinde 10 puana yakın artış yaşandı.

Emtia ve petrol fiyatlarındaki düşüşten olumsuz etkilenen kimya sektörü, buna komşu ülkelerde yaşanan sıkıntıların da eklenmesiyle ihracatta kayıp vermeye devam ediyor. İKMİB verilerine göre; Ocak-Mayıs 2016 dönemindeki kimya ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 4 azalış ile 7 milyon 32 bin ton, değerde ise yüzde 12,94 düşüşle 5 milyar 709 milyon dolar oldu. Bu dönemde en çok ihracat gerçekleştirilen ülkeler şöyle sıralandı: Almanya, Mısır, Irak, İtalya, İran, Hollanda, Suudi Arabistan, İngiltere, ABD ve Yunanistan.

Kimya sektörünün ihracat rakamlarına aylık bazda bakıldığında; 2016 yılı Mayıs ayı kimya ihracatının geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında miktarda yüzde 22,1 azalışla 1 milyon 222 bin ton, değerde yüzde 17,6 düşüşle 1 milyar 138 milyon dolar olarak gerçekleştiği görüldü. Geride bıraktığımız ayda en çok ihracat yapılan ilk 10 ülke: Almanya, Mısır, Irak, ABD, İran, Hollanda, İtalya, Suudi Arabistan, Azerbaycan-Nahcivan ve İngiltere olarak sıralandı.

Geride bıraktığımız ayda AB ülkeleri kimya ihracatından aldıkları payı artırmaya devam etti. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan miktar bazında ihracatta en dikkat çeken ülkeler; yüzde 118,22’lik artışla Hollanda ve yüzde 62,14’lük artışla Almanya oldu.
 
Kimya sektörü için çok önemli bir pazar olan ABD’ye yapılan ihracat Mayıs ayında rekor düzeyde arttı. ABD’ye yapılan ihracat miktarda yüzde 239,72, değerde ise yüzde 97 artarak ülkeyi en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler arasında 4’üncü sıraya yükseltti. Böylece geçtiğimiz ay ABD’ye yapılan ihracat 51 milyon 967 bin dolara ulaştı.

Sektörün Mayıs ayı ihracat rakamlarını değerlendiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, şunları söyledi; “Düşmeye devam eden emtia fiyatları ve komşu ülkelerde yaşanan sıkıntıların sürmesi, ticaretin ekonomisi normalleşen AB Bölgesi’ne kaymasına neden oluyor. Toplam kimya ihracatından yüzde 38 pay alan AB ülkelerinde 10 puana yakın artış yaşandığını görüyoruz. Komşu ülkelere ve Ortadoğu’ya yeterince ihracat yapamayan şirketlerimiz ürünlerini Avrupa Birliği ülkelerine satıyor. Ancak şunu da gözden kaçırmamak gerekiyor ki, sadece AB’ye ihracat yapmak riskli. İhracatçı şirketlerimiz en az üç bölgeyi hedeflemeli ve ihracat sepetlerini çeşitlendirmeli çünkü geçmiş yıllarda bu bölgede yaşanan sıkıntılar ihracatımızda ani düşüşlere sebep olmuştu.”

İhracatın aşağı yönlü eğiliminde emtia fiyatlarındaki düşüşün etkili olduğunu belirten İKMİB Başkanı Murat Akyüz, “Yılın ikinci yarısında emtia fiyatlarının sabitlenmesini umuyoruz böylece hem kimya ihracatı hem de Türkiye ihracatı artacak. Kurlardaki ani dalgalanmalar da ihracatçıyı olumsuz etkileyen faktörlerden biri olarak dikkat çekiyor. Geçmiş dönemlerde kurlardaki beklenmedik düşüş ve yükselişler kötü sonuçlar doğurdu. Yeni hükümet ile birlikte kurlarda da oynaklığın sona ereceğini umuyoruz. Olumsuzluklara rağmen güzel gelişmeler de oluyor. Yakın bir zamanda Eximbank’ın yeniden Ekonomi Bakanlığı’na bağlanması ihracatçılarımız için büyük avantaj yaratacak” diye konuştu.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.